Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Τρία λεπτά και 23 δευτερόλεπτα

Τρία λεπτά και 23 δευτερόλεπτα.....

Τόσα χρειάστηκε ο αιρετικός αμερικανός George Carlin για να αποκαθηλώσει την σύγχρονη δυτική δημοκρατία και τις ψευδαισθήσεις που ΟΛΟΙ έχουμε γύρω από αυτήν.

Τα λόγια του μου έφεραν συνειρμικά στον νού λόγια άλλων...

Μου έφεραν στον νού τα λόγια του Ουίνστον Τσώρτσιλ ο οποίος είχε πεί ότι "Η δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν υπάρχει και καλύτερο....". Θυμηθείτε ότι ο Τσώρτσιλ έχασε τις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές παρά τον γεγονός ότι οδήγησε την Αγγλία σε νίκη τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μου έφεραν στον νού επίσης και τα λόγια του κου Σταυρόπουλου, καθηγητή μου στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά την δεκαετία του 1980, ο οποίος είχε πεί ότι "για να λειτουργήσει σωστά μια δημοκρατία χρειάζεται 3 πράγματα: Παιδεία, Παιδεία και Παιδεία".

Και πραγματικά, ο βαθμός αποτελεσματικότητας της δημοκρατίας εξαρτάται από την παιδεία των πολιτών της. Για αυτό και η αποτελεσματικότητά της σε χώρες με χαμηλά επίπεδα μόρφωσης (βλέπε Ιρακ, Αφγανιστάν, Αφρική) είναι από χαμηλή έως ανύπαρκτη.

Γιατί, πώς μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μία δημοκρατία όταν οι πολίτες που υποτίθεται ότι κρατάνε (μέσω των ψήφων τους) τις "τύχες" τους στα χέρια τους δεν είναι ικανοί να αξιολογήσουν ούτε αυτές τις "τύχες" (δηλαδή τις πραγματικές τους ανάγκες) αλλά ούτε και τα λεγόμενα/απόψεις εκείνων που διατείνονται ότι αξίζουν την φήφο τους?

Με λίγα λόγια, πώς μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μια δημοκρατία όταν οι πολίτες της δεν έχουν την κατάλληλη ΠΑΙΔΕΙΑ να ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ και να ΚΡΙΝΟΥΝ τις πληροφορίες που έχουν στην διάθεσή τους αλλά τις δέχονται ή τις απορρίπτουν άκριτα και με βάση άσχετα κριτήρια όπως π.χ. η ευφράδεια ή η εμφάνιση του ομιλητή, δημοσιογράφου ή πολιτικού.

Γι αυτό και η ΔΗΜΟΣΙΑ παιδεία σε όλες τις χώρες υποφέρει. Υποφέρει για να αφαιρείται το όπλο της ΓΝΩΣΗΣ και κατ' επέκταση της ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ από την πλειοψηφία των πολιτών.

Γι' αυτό και το το ΠΡΩΤΟ το οποίο επιδιώκουν τα απολυταρχικά καθεστώτα είναι ΜΕΙΩΣΗ της προσφερόμενης γνώσης στους πολίτες ώστε να δουλεύουν καλύτερα οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί.

Θυμηθείτε τους δικούς μας συνταγματάρχες του '67 οι οποίοι βιάστηκαν να κατεβάσουν την υποχρεωτική παιδεία από τα 9 στα 6 χρόνια (επανήλθε στα 9 μετά την μεταπολίτευση).

Θυμηθείτε ακόμη την περίφημη "πολιτιστική επανάσταση" στην Κίνα του Μάο η οποία ¨επανάσταση¨ ήταν ακριβώς το αντίθετο: Διατείνονταν ότι όλη η απαραίτητη (όπως την έκρινε το Κόμμα) γνώση για του πολίτες υπήρχε στο περίφημο "κόκκινο βιβλιαράκι" του Κόμματος και ώς εκ τούτου οι πολίτες δεν χρειάζονταν τίποτα παραπάνω. Πολύ βολικό, δεν είναι ?

Όμως, ακόμα και στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες η έλλειψη ΠΑΙΔΕΙΑΣ διευκολύνει το έργο των σύγχρονων προπαγανδιστικών μηχανισμών, των ΜΜΕ τα οποία εννοείται ανήκουν και εξυπηρετούν τα συμφέροντα αυτών που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ κυβερνούν ΟΛΟ τον κόσμο μας.....

Προσεχώς (coming up ελληνιστί) 2 συγκλονιστικά αλλά και χορταστικά Video (συνολικής διάρκειας 4 ωρών) που έπεσαν στην αντίληψή μου σχετικά με το ανωτέρω. Δηλαδή για το ΠΟΙΟΙ και με ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ κυβερνάνε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ εδώ και αιώνες ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Δείτε το video του George Carlin. Και όπως όλες τις πληροφορίες, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ το και ΜΗΝ το δεχθείτε άκριτα.....




==> ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΣΤΕ <==

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετικός και αγαπημένος ο Κάρλιν. Δεν συμφωνούσα πάντα μαζί του αλλά ήταν εκπληκτικός σε αυτά που έλεγε και στον τρόπο με τον οποίο τα εξέφραζε ειδικά σε ένα περίεργο κοινό όπως το αμερικανικό, αφου ακουμπούσε και με το παραπάνω πολλά θέματα ταμπού της κοινωνίας τους που φανταζουν εξαιρετικά διαχρονικά και επίκαιρα. Λείπει πραγματικά, τώρα ειδικά θα ήταν απαραίτητος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή