Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Γκιράπας

Έχετε ποτέ ακούσει την λέξη "Γκιράπας"?

Οι μικρότεροι ίσως όχι. Οι πιο μεγάλοι όμως (έφηβοι ή και μεγαλύτεροι κατά την δεκαετία του 70) θα θυμούνται τις θρυλικές κόντρες των "ροκάδων" (Deep Purple, Queen, Doors, Led Zeppelin και δεν συμαζεύεται) με τους "καρεκλάδες" δηλαδή κάτι σινιέ τύπους που κυκλοφορούσαν στις πρώτες Disco της εποχής εκείνης και άκουγαν (φυσικά) Disco και μαύρη μουσική.

Η κόντρα εντάθηκε ιδιαίτερα στα τέλη της δεκαετίας του 70 κατά την εποχή της μουσικής παντοδυναμίας των Bee Gees και της χορευτικής παντοδυναμίας του John Travolta οι οποίοι συνεργάστηκαν στις ταινίες (superhits της εποχής) Grease και Saturday Night Fever.

Οι "καρεκλάδες" αποκαλούσαν εναλακτικά και "γκιράπες". Ξέρετε γιατί? Αν όχι, δείτε το video



Φυσικά ο συγχωρεμένος ο James Brown στο συγκεκριμένο τραγούδι αναφωνεί "get up" το οποίο όμως λόγω ταχύτητας της εκφώνησης και της προφοράς ακούγεται σαν "γκριράπ", εξ' ού και το "γκιράπας".

Αλήθεια η έκφραση "καρεκλάς" από που προήλθε? Υποψιάζομαι από τις Disco που είχαν καρέκλες (οι ροκάδες προτιμούσαν τις κερκίδες των σταδίων και των γηπέδων για να ακούνε την μουσική τους κατά την διάρκεια συναυλιών), δεν είμαι όμως σίγουρος....

2 σχόλια:

  1. Λοιπόν: οι γκιράπες ή γκιράπηδες ή γκιράπια, ονόμαζαν εαυτούς με τους προαναφερθείς όρους. Καρεκλάδες, ειρωνικά και χλευαστικά, βάφτισαν οι ροκάδες τους γκιράπηδες. Ο όρος Καρεκλάς εμπεριέχει ένα σαφές στοιχείο κοινωνικού "ρατσισμού". Οι ροκάδες αντιλαμβανόμενοι ως υπερβολή τη funky ενδυμασία των γκιράπηδων στα τέλη της δεκαετίας του '70, θέλησαν να τους ταυτίσουν κοροϊδευτικά με την ενδυματολογική συμπεριφορά των Ελλήνων Ρομά (τσιγγάνων). Εκείνη την εποχή, όντως το πιο προσφιλές ή έστω αναγνωρίσιμο επάγγελμα των Ρομά, ήταν η επιτόπια επισκευή καρεκλών στις απανταχού γειτονιές κυρίως του Λεκανοπεδίου. Γύριζαν περπατώντας τις γειτονιές κατά μόνας, δύο ή τρεις και φώναζαν δυνατά "Καρεκλάς"! Αυτό συνέβαινε καθημερινά. Οπότε με το να ονομάσουν "Καρεκλάδες" οι ροκάδες τους γκιράπηδες, σαφώς εννούσαν - όπως ήταν άμεσα αντιληπτό εκείνη την εποχή - ότι ταύτιζαν τους γκιράπηδες με τους αθίγγανους (κοινώς γύφτους), γεγονός που όπως είπαμε, στηριζόταν στο στυλιστικό ύφος των γκιράπηδων. Εν ολίγοις λοιπόν, οι ροκάδες αποκαλούσαν τους γκιράπηδες ως καρεκλάδες, έχοντας βρει αυτόν τον εύσχημο τρόπο για να τους πουν "γύφτους" (συγνώμη, δεν έχω τίποτα εναντίον των Ρομά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και έζησα στην εποχή που κυκλοφορούσαν (πραγματικοί) καρεκλάδες και αν και ήμουν (και είμαι) φανατικός discoβιος, ειλικρινά ποτέ δεν πήγε το μυαλό μου σε αυτόν τον συσχετισμό ("γκιράπικη" ενδυμασία = γύφτος = καρεκλάς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή