Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Μήπως κάποιοι μάς δουλεύουν ? Ή μήπως όχι?

Κοινοποιώ αυτούσιο το mail που έλαβα και αφορά το IKEA.
Στο τέλος του παραθέτω και τα δικά μου σχόλια.
<<======= ΑΡΧΗ MAIL=========>>

Είμαστε κορόιδα!
Μέσα στη κρίση και στα σενάρια πτωχεύουμε δεν πτωχεύουμε, κάποιοι κερδοσκοπούν σε βάρος μας και κερδοσκοπούν αισχρά!
Δεν μιλάω για μονάδες spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων, αλλά για την καθημερινότητα μας!
Πρόσφατα πήγα να αγοράσω ένα επιπλάκι από την πολυεθνική IKEA. Είχα αγοράσει ήδη ένα πριν κανα χρόνο και πήγα να αγοράσω και ένα δεύτερο.
Θυμόμουν ότι το είχα αγοράσει 49 ευρώ. Όταν πήγα να πάρω το δεύτερο η τιμή του ήταν 79 ευρώ!
Δηλαδή 61% ακριβότερα!
Τρελάθηκα! Δεν ήταν τα 30 ευρώ που με τρέλαναν αλλά αυτό το 61%!
Σκέφτηκα, μέσα σε περίοδο παγκόσμιας κρίσης αυτοί ανεβάζουν τις τιμές τους; Περίεργο!
Μπήκα λοιπόν στα sites της IKEA σε όλη την ευρώπη και τι διαπίστωσα; Οι τιμές ναι μεν αυξήθηκαν... ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
Δεν φτάνει που έχουμε από τους ποιο χαμηλούς μισθούς στην Ευρώπη, έχουμε και τις πολυεθνικές (και όχι μόνο) να μας δουλεύουν...
Λοιπόν για να μην λέτε ότι σας λέω χαζομάρες, έκανα μια μικρή δειγματοληπτική έρευνα σε προιοντα μαζικής κατάνάλωσης της εν λόγω εταιρείας:
Τα συμπεράσματα δικά σας...
Τραπεζάκι LACK (200.114.13)


Ελλάδα: Άσπρο: 9,95 Καρυδιά/Σημύδα: 15,00 (καταλογος 2010 σελ.. 66)
Γαλλία : Όλα 4,95 (Σε μας από 200% - 300% ακριβότερα!)
Ιταλία: 7.99 (Σε μας από 25% - 50% ακριβότερα!)
Ιρλανδία: Άσπρο: 5,99 Καρυδιά/Σημύδα: 8,99 (Σε μας από 66% ακριβότερα!)
Ισπανία: Όλα 4,99 (Σε μας από 200% - 300% ακριβότερα!)
Πορτογαλία: Όλα 4,99 (Σε μας από 200% - 300% ακριβότερα!)
Γερμανία: Άσπρο 7,99 Καρυδιά/Σημύδα: 9,99 (Σε μας από 25% - 50% ακριβότερα!)
Καναπές διθέσιος KLIPPAN (180χ88) κάλυμμα Lappmon



Ελλάδα : 235,00 (καταλογος 2010 σελ. 18)
Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία : 199,00 (Σε μας 18% ακριβότερα)
Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία : 189,00 (Σε μας 24% ακριβότερα)
Επιπλο Τηλεόρασης Mavas




Ελλάδα : 79,00 (καταλογος 2010 σελ. 75)
Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία : 69,00-69.90 (Σε μας 14% ακριβότερα)Ιρλανδία: 59,00 (Σε μας 33% ακριβότερα)
Ραφιέρα EXPEDIT 59x39 Λευκή




Ελλάδα : 45,00 (καταλογος 2010 σελ. 81)
Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία: 19,95 (Σε μας 225% ακριβότερα!)

Συρταριέρα MALM (300.539.21)



Ελλάδα: 79,00 (καταλογος 2010 σελ. 157)
Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία : 59,00 (Σε μας 33% ακριβότερα!)
Όλες οι τιμές που σας παραθέτω έχουν και τα αντίστοιχα links στα sites των άλλων χωρών για να μην πείτε ότι είμαι υπερβολικός!

Και θέτω τα εξής ερωτήματα:

1. Είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφορετικοί τιμοκατάλογοι και εμείς είμαστε στον πιο ακριβό τουλάχιστον για την ευρώπη γιατί;

Μήπως γιατί έχουμε τα υψηλότερα εισοδήματα; Μήπως μας περισσεύουν; Γιατί οι τιμές που αγοράζουμε είναι ίδιες με αυτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ναι εκεί το τραπεζάκι κάνει 49ΑΕΔ = 9,5 ευρώ αν και λίγο φτηνότερο) μιας από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο; (Στην Αμερική κάνει 7,99$ = 5,65 ευρώ - είναι φτωχοί αυτοί...)


2. Τι τους κάνει να πιστεύουν ότι είμαστε τόσο κορόιδα, ώστε να μας πουλάνε τα ίδια πράγματα 2 και 3 φορές ακριβότερα; Νομίζουν ότι πουλάνε χάντρες στους ιθαγενείς;


3. Τι μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές;

-> Μπορούμε να σταματήσουμε να ψωνίζουμε από δαύτους κανά τρίμηνο να "στρώσουν χαρακτήρα";

-> Μπορούμε να τους στείλουμε καμιά 1.000xxx emails διαμαρτυρίας;

-> Να γράψουμε ένα email και να το στείλουμε σε όλους τους γνωστούς μας, απλά για να μάθουν τι θα πει σας "πουλάμε ακόμα φτηνότερα";


Δεν ξέρω για σας, αλλά εμένα μου την δίνει αφάνταστα να με περνάνε για κορόιδο, αλλά όλα με περνάνε για ΤΟΟΟΟΣΟ κοροίδο δεν ξέρω καν πως να αντιδράσω!


<<=====ΤΕΛΟΣ MAIL =========>>


Θέλοντας να κάνω κάνω και το δικηγόρο του διαβόλου και τον αιρετικό, απλά αναρωτιέμαι

Τελικά είμαστε εμείς τόσο χαζοί ή αυτοί η τύποι της ΙΚΕΑ (της οποιαδήποτε IKEA) είναι τόσο μάγκες?

Μήπως τελικά αυτές οι διαφορές στις τιμές μας λένε κάτι?
Γιατί π.χ., παρά όλα αυτά που αναφέρονται παραπάνω, στα IKEA γίνεται λαϊκό προσκύνημα κάθε μέρα ? Τρείς οι πιθανές αιτίες κατά την ταπεινή μου άποψη:
Α) Είμαστε πραγματικά χαζοί σαν καταναλωτές και αγοράζουμε οτιδήποτε ανεξαρτήτως τιμής απλά ακολουθώντας τις διαφημίσεις: Λίγο δύσκολο να το πιστέψω αυτό. Βλέπετε ένας από τους κανόνες της αγοράς και του marketing λέει ότι "ή θα δουλέψεις πολύ κόσμο για λίγο καιρό ή λίγο κόσμο για πολύ καιρό. ΔΕΝ μπορείς να δουλέψεις πολύ κόσμο για πολύ καιρό". Αρα και τα (οποιαδήποτε) ΙΚΕΑ δεν μπορούν να "δουλεύουν" τόσο κόσμο για τόσο καιρό.
Β) Παρά την ακρίβειά τους, παραμένουν πιο οικονομικά από τους ανταγωνιστές τους και άρα ο κόσμος τους προτιμάει: Ακούγεται πιο λογικό και αναδεικνύει το χρόνιο πρόβλημα τις ελληνικής οικονομίας, την χαμηλή ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα (τα προϊόντα που παράγονται εδώ έχουν υψηλότερο κόστος και άρα τελικές τιμές από ότι σε άλλες χώρες).
Γ) Τα προϊόντα τους είναι πιο ακριβά αλλά υπάρχει κάτι για το οποίο ο κόσμος τα προτιμάει: Αυτό το "κάτι" μπορεί να είναι κάτι προφανές όπως π.χ. η ποιότητα των προϊόντων έως κάτι λιγότερο προφανές όπως π.χ. το ότι ο κόσμος, στο παράδειγμα του ΙΚΕΑ, εκτιμάει την συγκέντρωση τόσων προϊόντων σε ένα χώρο, πράγμα το οποίο του γλυτώνει χρόνο μετακίνησης, κάτι για το οποίο είνει διατεθιμένος να πληρώσει ένα premium στη τιμή.
Τα Β και Γ καταδεικνύουν αυτό που ισχύει στην ελεύθερη καπιταλιστική οικονομία στην οποία ευτυχώς ζούμε.
Η ΤΙΜΗ ΕΝΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΔΕΝ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΙΜΕΝΗ Η ΑΓΟΡΑ (Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ) ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ
Αν εσείς π.χ. βγάζατε ένα προϊόν στην αγορά που σας κόστιζε 10 eur και το τιμολογούσατε στον καταναλωτή 15 και διαπιστώνατε ότι όλοι ήθελαν να το αγοράσουν, και το ανεβάζατε στα 20 και πάλι όλοι έτρεχαν και το ανεβάζατε στα 30 και πάλι όλοι έτρεχαν, θα πέρνατε από μόνοι σας την πρωτοβουλία να το κατεβάσετε πάλι στα 15 ή θα το ανεβάζατε στα 40?
Και πάλι, αν κανένας δεν το αγόραζε, δεν θα το κατεβάζατε στα 8 μπας και ελαχιστοποιούσατε την ζημιά?
Όσο ο λοιπόν ο κόσμος γεμίζει τα οποιαδήποτε IKEA γιατί πιστεύει ότι τον συμφέρουν για οποιοδήποτε λόγο, κανένα IKEA δεν θα ρίξει τις τιμές του.....
ΣΗΜ: Θα ήθελα να προλάβω σχόλια σχετικά με το μέτρο της διατίμησης. Η διατίμηση εναντιώνεται στους παντοδύναμους κανόνες τις αγοράς (οι οποίοι νόμοι της αγοράς αντιγράφουν τους νόμους της φύσης) και για αυτό πότε δεν πέτυχαν και πάντα είχαν ολέθρια αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου