Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Οι κακοί κερδοσκόποι

Θαυμάσιο αλλά και ταυτόχρονα πολύ απαισιόδοξο άρθρο των New York Times, αναδημοσιευμένο από την Καθημερινή.

Αρθρο όμως που δίνει μια εξήγηση γιατί οι αγορές είχαν στην κυριολεξία αφηνιάσει πριν από μερικές μέρες.

Eνα απόσπασμα:

===============
Μέχρι πρόσφατα, όλοι θεωρούσαν ότι η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν θετική εξέλιξη, αφού διευκόλυνε τις εισροές κεφαλαίων και διασφάλισε την παροχή φτηνών δανείων. Αυτές οι εισροές όμως δημιούργησαν παράλληλα και πληθωριστικές τάσεις.

Οταν η ανάπτυξη φρέναρε, η ελληνική οικονομία εκτροχιάστηκε. Σταδιακά, οι τιμές των προϊόντων στην Ελλάδα θα προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τη μεταπολεμική Αμερική, η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πληθωρισμό ως όπλο για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Αντιθέτως, ο αποπληθωρισμός θα πολλαπλασιάσει το άχθος του χρέους. Και δεν είναι μόνον αυτό: ο αποπληθωρισμός αποτελεί μια επώδυνη διαδικασία, που οδηγεί στη συρρίκνωση της οικονομίας και την εκτίναξη της ανεργίας.

Οπότε, η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει ούτε στην ανάπτυξη για να σωθεί. Στην καλύτερη περίπτωση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια μακρά περίοδο στασιμότητας. Ετσι, η μόνη επιλογή που έχει είναι οι βάρβαρες περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων, γεγονός που επίσης θα λειτουργήσει επιβαρυντικά στην αγορά εργασίας.


Δεν πρέπει λοιπόν να μας προξενεί εντύπωση που οι αγορές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους και πιέζουν τα πράγματα στα άκρα

=====================


H εκτίναξη λοιπών των spread δεν οφείλεται στους "κακούς κερδοσκόπους" (οι κατέχοντες βασικές οικονομικές γνώσεις είμαι σίγουρος ότι γελάνε με αυτές τις δικαιολογίες) αλλά γιατί οι αγορές (δηλαδή απανταχού οικονομικοί αναλυτές πάσης φύσεως) κάνουν αυτό για το οποίο ακριβώς πληρώνονται:

Εκτιμούν τα οικονομικά δεδομένα (εταιρειών, κρατών κ.λπ.) και με βάση αυτά προσπαθούν να προβλέψουν τις μελλοντικές αξίες (μετοχές, ομόλογα) των κρατών ή εταιρειών ώστε να τοποθετηθούν κατάλληλα εκ των προτέρων και να αποκομίσουν κέρδη.

Και βέβαια, οι πραγματικά δυνατοί παίκτες, έχουν την δυνατότητα (μέσω των αυξημένων κεφαλαίων τους) να κάνουν την όποια πρόβλεψη να γίνει πραγματικότητα πολύ πιο σύντομα και με πολύ μεγαλύτερη ένταση έστι ώστε να μεγιστοποιήσουν (και μάλιστα γρήγορα) τα κέρδη τους.

Ενα είναι σίγουρο. Οι "κερδοσκόποι" δεν στοχοποιούν κάποιον (π.χ. την Ελλάδα) γιατί θέλουν π.χ. να τον εκδικηθούν καθώς σε αυτά τα παιχνίδια δεν χωρούν προσωπικά ("Nothing personal, it is just business").

Στοχοποιούν κάποιον (εταιρεία/κράτος) όταν εκτιμήσουν ότι κάτι πάει στραβά. Και όταν ποτέ η οικονομική συγκυρία αλλάξει για την Ελλάδα, τίποτα δεν τους εμποδίζει (και είναι σίγουρο ότι θα το κάνουν) να "ξανακερδοσκοπήσουν" ποντάροντας αυτή την φορά υπέρ της ελληνικής οικονομίας. Μόνο που τότε δεν θα τους λέμε "κακούς κερδοσκόπους"....


Διαβάστε όλο το άρθρο των New York Times (από την Καθημερινή) εδώ


<== ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΗΣΤΕ ==>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου