Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Γιατί οι θεωρίες συνωμοσίας είναι τόσο δημοφιλείς

Όπως καταλήγει και το άρθρο ΕΥΡΩΠΗ, ΤΟ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ: Η Ελλάδα στο επίκεντρο μίας φανταστικής ιστορίας συνωμοσίας http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2011-09-25-23-00-02-2011092541462/  (το οποίο αναλύει 2 υποθετικές θεωρίες συνωμοσίας), αν ένα αποτέλεσμα (π.χ. οικονομική κρίση) σου είναι ήδη γνωστό, τότε μπορείς εύκολα (ή, καλύτερα, έχεις την τάση) να το συνδέεις με διάφορα γεγονότα του παρελθόντος τα οποία (εκ των υστέρων εννοείται) φαντάζουν σαν οι ιδανικές αιτίες της κατάστασης αυτής.


Εννοείται όμως ότι σπανίως ισχύει κάτι τέτοιο. Συνήθως οι καταστάσεις είναι αποτελέσματα τυχαίων γεγονότων ή, καλύτερα, τυχαίου συνδυασμού διαφόρων τυχαίων γεγονότων.

Απλά, όπως αναλύει και ο φιλόσοφος και οικονομολόγος Nassim Nicolas Taleb στο βιβλίο του "Μαύρος Κύκνος: Η θεωρία του εξαιρετικά απρόβλεπτου" ("Black Swan: The impact of highly impropable") ο ανθρώπινος νούς δεν μπορεί α αποδεχθεί εύκολα την τυχαιότητα.

Αναζητεί λοιπόν εναγωνίως την σχέση αιτίου και αιτιατού δημιουργώντας έτσι, σε πολλές περιπτώσεις, θεωρίες συνομωσίας ενώ ενίοτε κρύβεται πίσω από αυτές καθώς αποδέχεται δύσκολα ότι αποτυχία του ή η συμφορά του οφείλονται στην δική του ανικανότητα και βολεύεται με την εξήγηση αυτή οφείλεται σε εξωγενείς και κακόβουλους παράγοντες.

Όμως, μια συνωμοσία, όσο προσεκτικά σχεδιασμένη και να είναι, μπορεί (και μάλλον είναι και το πιθανότερο) να "στραβώσει" από χίλιους δυό ΤΥΧΑΙΟΥΣ παράγοντες. Πόσες τέλεια σχεδιασμένες ληστείες τραπεζών δεν έχουν αποτύχει από ένα τυχαίο γεγονός? Ποσώς όταν μιλάμε για συνομωσίες, και ειδικά κολοσιαίων διαστάσεων όπως είναι οι οικονομικές, οι οποίες μπορούν να επηρεαστούν από ένα πρακτικά άπειρο αριθμό παραγόντων.

Κλασικό παράδειγμα (και χωρίς να θέλω να υποστηρίξω ή να αθωώσω οποιονδήποτε, το ΤΟΝΙΖΩ αυτό) είναι η θεωρία ότι όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα είναι μέρος μακροχρονίου σχεδίου των Εβραίων οι οποίοι σχεδίασαν την άνοδο ΤΟΣΟ του Ανδρέα (πριν 30 χρόνια !!!) ΟΣΟ και του γιού του στην εξουσία ώστε να κυριεύσουν μέσω αυτών την Ελλάδα.

Εύκολα συμπεραίνεις κανείς, αναλύοντας λίγο βαθύτερα την ανωτέρω θεωρία, ότι μόνο άτομα μειωμένης διανοητικής αντιλήψεως θα πόνταραν τέτοια ποσότητα κεφαλαίων σε ένα στοίχημα ότι τα μελλονικά γεγονότα θα ακολουθούσαν την σειρά που τελικά ακολούθησαν. Βέβαια, σήμερα αυτή ή σειρά, αφού ΕΧΕΙ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ, φαντάζει απόλυτα λογική και ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΗ ("μετά Χριστόν Προφήτες").

Όμως, ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα μπορούσε πανεύκολα να καταρεύσει σαν χάρτινος πύργος (εξανεμίζοντας τα επενδυθέντα σε αυτό κεφάλαια) αν ο σημερινός πρωθυπουργός αποφάσιζε το 1982 π.χ. να γίνει μουσικός ή συγγραφέας ή ζωγράφος ή γλύπτης? Πόσοι γόνοι βιομηχάνων δεν εγκαταλείπουν την σιγουριά της πατρικής περιουσίας για να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο?

Ή, δεν μπορούσε να γνωρίσει μια σύντροφο η οποία να τον επηρέαζε (εύκολο μου φαίνεται) και να τον οδηγούσε σε εντελώς διαφορετικές πολιτικές ατραπούς?

Και τότε δεν θα πήγαινε (πανεύκολα) όλη αυτή καλοσχεδιαμένη συνωμοσία (μαζί με τα λεφτά) περίπατο?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου