Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Αποδείξεις: Τελικά ποιός φοροκλέπτει?

Αναφορικά με την άρθρο στην Ναυτεμπορική σχετικά με την δεύτερη ταχύτητα του "κινήματος των αποδείξεων", θα πρέπει να αναλογιστούμε τελικά ποιός είναι συτός που φοροκλέπτει σε περίπτωση μη εκδόσεως αποδείξεως.

Είναι, νομίζω, προφανές σε όλους ότι σε περίπτωση π.χ. μιας ταβέρνας που δεν κόβει απόδειξη για το φαγητό που μας προσέφερε, φοροκλέπτης είναι η ταβέρνα καθώς εισέπραξε από εμάς τον ΦΠΑ (που είναι ενσωματωμένος στην τελική τιμή) και δεν την απέδωσε στο κράτος (καθώς ο ΦΠΑ αποδίδεται με βάση τις εκδιδόμενες αποδείξεις/τιμολόγια)

Τι γίνεται όμως σε περιπτώσεις άλλων υπηρεσιών, όπως π.χ. διαφόρων τεχνιτών, όπου η έκδοση απόδειξής είναι θέμα διαπραγμάτευσης?

Ας μου επιτραπεί μία ίσως αιρετική αλλά σίγουρα δυσάρεστη άποψη...

Η πληρωμή του ΦΠΑ είναι φορολογική υποχρέωση του ΤΕΛΙΚΟΥ καταναλωτή ή λήπτη της υπηρεσίας.

Με λίγα λόγια ο καταναλωτής ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να πληρώσει τον ΦΠΑ σε αυτόν που του πουλά την υπηρεσία/προϊόν και αυτός με την σειρά του (ο πωλητής) είναι υποχρεωμένος απλά να την αποδώσει στο κράτος.

Σε περίπτωση λοιπόν π.χ. ενός τεχνίτη που εκτελεί μία εργασία και δεν κόβει απόδειξη, είναι προφανές ότι φοροκλέπτες είναι και ο τεχνίτης αλλά ΚΑΙ Ο ΛΗΠΤΗΣ της υπηρεσίας που του παρέχει ο τεχνίτης.

Ο μεν πρώτος γιατί αποκρύπτει εισόδημα ο δε δεύτερος γιατί αποφεύγει την πληρωμή ΦΠΑ την οποία είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ σαν τελικός λήπτης να πληρώσει (είναι προφανές ότι ο ΦΠΑ είναι αδιάφορος για τον τεχνίτη καθώς θα τον αποδώσει μόνο εάν τον εισπράξει κόβοντας απόδειξη)

Μήπως λοιπόν θα πρέπει να γίνει φορολογικό αδίκημα με βαριά πρόστιμα και για τον ΛΗΠΤΗ/ΤΕΛΙΚΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ η μη λήψη απόδειξης?

Λυπάμαι που γίνομαι αιρετικός ξεστομίζοντας απλά την αλήθεια και προτείνοντας κάτι που θα πονέσει όλους και περισσότερο τους ασθενέστερους καθώς ο ΦΠΑ, σαν ΕΜΜΕΣΟΣ φόρος, έχει την επαχθή ιδιότητα να βαρύνει ΟΛΟΥΣ και, αναλογικά, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ τους οικονομικά ασθενέστερους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου